Ács képzés

Duális szakmai képzés esetén:
OKJ szakma száma: 34 582 01
Szakma megnevezése: Ács
Képzési idő: 3 év
Szakmai elmélet és gyakorlat aránya: 30-70%

Szakmai képzés megkezdésének feltétele:
- 8. osztály eredményes befejezése,
- 14 éves kortól megkezdhető a képzés,
- orvosi alkalmasság.

A szakma rövid bemutatása:

Az ember bárhol is él a világban, a legősibb időktől kezdve védekezik az időjárás számára kedvezőtlen hatásaitól, feje fölé tetőt készít.
Szerszámai, tudása, anyagi helyzete függvényében egyre tökéletesebb megoldást talált az alkotó ember, és ez a feladat szakmává teljesült ki. A tető az épület koronája és igényes megoldása büszkévé teszi a szakembert és a megrendelőt!
Az ÁCS szakma választásánál elsősorban ez a feladat jut eszébe minden fiatalnak. A fa kellemes illata, a gépek jellegzetes hangja, a magasság, ahol nagy biztonsággal kell mozogni: ez szép kihívás. A számítógép használata a tervezéskor egyre elterjedtebb és izgalmas feladat.

A szakma azonban más feladatokat is ad. A magas épületeket az építőipar több szakmájának segítése érdekében be kell állványozni. Ez merész férfi munka, gondoljunk pl. egy templom legmagasabb pontjáig való teljes állványzatra.

A szakma harmadik nagy területe a zsaluzás, amely vasbeton-, tégla-, kőszerkezetek alakját megadó minta összeállítását jelenti. Rendkívül pontos munkát igényel, mert egy mérethiba drága bontáshoz vagy balesetekhez vezet. Az Európai Unió összes országára kiterjedő zsaluzási rendszerekkel dolgozó cégek keresik a jó szakembereket.

Végezetül ne feledkezzünk meg azokról a szép kerti bútorokról, falépcsőkről, kerítésekről, melyeket egy ács szintén el tud készíteni. Tanulóink egyre többen végzik el a tetőfedő szakmát is, mint másodszakmát, hisz így joggal vállalhatnak egy komplett tetőt elkészíteni.
Az iskolai évek alatt több lehetőséget kapnak a diákok, az alapképzettség mellé kiegészítő tanfolyamra, pl.: Velux ablak beépítő, kisgépkezelő, stb.

A szakmai versenyeken a vállalkozó szellemű fiatalok szép eredményekkel felszabadultak, szakmai bizonyítványt kaptak és egy életre szóló élménnyel gazdagodtak. Végzett ács-állványozó diákjaink közül sok sikeres vállalkozóvá vált, itthon és a szomszédos országokban elismert szakemberek lettek.

E-kréta