Festő, mázoló, tapétázó képzés

Duális szakmai képzés esetén:
OKJ szakma száma: 34 582 04
Szakma megnevezése: Festő, mázoló, tapétázó
Képzési idő: 3 év
Szakmai elmélet és gyakorlat aránya: 30-70%

Szakmai képzés megkezdésének feltétele:
- 8. osztály eredményes elvégzése,
- 14 éves kortól megkezdhető a képzés,
- orvosi alkalmasság,

- pályaalkalmasság.

A szakma rövid bemutatása:

A festő, mázoló, tapétázó szakma tevékenységi területei:
- Lakóépületek, sport, kulturális létesítmények, ipari építmények, üzemek, fa-, fal-, fém-, és műanyag felületeinek festése, mázolása, tapétázása főként esztétikai, védelmi és higiéniai céllal.
- Az utóbbi időben a tevékenységi kör, szerelt és ragasztott hőszigetelő rendszerek kivitelezésével bővült.

A festő szakemberek munkájukat nagyobbrészt magasban, létráról, állványról végzik. Ezért is szükséges a szakma eredményes tanulásához és gyakorlásához a jó szín-, megfelelő arány- és szépérzék mellett a jó térlátás és a kitűnő fizikai állóképesség. A díszítő munkák kivételével, mindegyik terület, jó fizikai erőnlétet igényel.
Annak ellenére, hogy a szakmában alkalmazott anyagok közül, ma már egyre kevesebb tartalmaz egészségre ártalmas oldó és hígító szereket, tanulóink egészségét rendszeres orvosi vizsgálatokkal ellenőrizzük és felügyeljük.
Iskolánkban két nagy festőtanműhely áll rendelkezésre a szakma gyakorlati fogásainak elsajátításához, emellett tanulóink választhatnak külső csoportos és egyéni gyakorlóhelyek közül is.
Azon tanulóinkat, akik elhivatottságot éreznek a festő, mázoló és tapétázó szakma iránt, iskolánkban négy fő szobafestő mester és olyan festőtanulók közössége várja, amely az országban egyedül álló hírnevet mondhat magáénak a Szakma Kiváló Tanulója (SZKT) országos versenyeken elért eredményeik alapján. Tanulóink többségét, elődeik példája, a jó hírnév is ösztönzi a szakma elsajátításában.

E-kréta