Kőműves képzés

Duális szakmai képzés esetében:
OKJ szakma száma: 34 582 15
Szakma megnevezése: Kőműves
Képzési idő: 3 év
Szakmai elmélet és gyakorlat aránya: 30-70%

Szakmai képzés megkezdésének feltétele:
- 8. osztály eredményes befejezése,
- 14 éves kortól megkezdhető a képzés,
- orvosi alkalmasság.

A szakma rövid bemutatása:

Az életünk legfontosabb területe az otthonunk. Otthonunk kialakításában legaktívabban a KŐMŰVESEK vesznek részt. Ez a munka aktív alkotó tevékenység, melynek eredményét mindannyian élvezzük, sőt az emberi társadalom elképzelhetetlen lenne e szakma nélkül.

Miket építenek a kőművesek?
- lakóházakat (otthont),
- közösségi-,
- kulturális-,
- sport-,
- mezőgazdasági-,
- ipari épületeket.
Ha ennek az alkotó folyamatnak szeretne aktív résztvevője lenni, válassza a kőműves szakmát, azért mert:
hiányszakma, könnyen el tud helyezkedni,
biztos megélhetést nyújt, a munka nehéz, de megfizetik,
ez az építős szakma nyújtja a legátfogóbb tudást a házak megépítéséről, így választhat (amikor már jó szakemberré képezte magát), hogy önállóan, vagy alkalmazottként szeretne dolgozni,
lehetőség nyílik továbbképzésre pl.: mestervizsgát tehet,
összegezve irányítójává válhat az építési folyamatnak.
A kőműves szakképesítés az épületek építése, átalakítása, felújítása során külső és belső felületképzések kivitelezésére készít fel.

Az építkezések befejező munkálatai sorába tartozik, amikor a kőműves szakmunkás kialakítja a különböző felületek (fal, padló, lépcső, homlokzat és egyéb különleges szerkezetek) végső, rendeltetés szerinti, esztétikus megjelenését.
Képzésünk tartalmazza a mai korszerű anyagok ismeretét, azok szakszerű kivitelezését, illetve a szükséges gépek kezelésének ismereteit.
Az igényes munkavégzéshez szükséges az általánosan művelt, korszerű szakmai elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező szakemberek képzése, melyet iskolánkban mindenki, aki a szakma iránt érdeklődik, megszerezhet.

A gyakorlati ismereteket tanulóink iskolánkban jól felszerelt tanműhelyben szerezhetik meg, de választhatnak külső csoportos és egyéni képzőhelyek közül is.

E-kréta